Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Wieniec drożdżowy

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
cukier 1 szklanek
masło 100 gramów
jajko 2 sztuk
drożdże 50 gramów
mleko 3 szklanek
olejek rumowy według uznania
mąka ziemniaczana 3 łyżek stołowych
migdały mielone 150 gramów

Wykonanie:

Drożdże rozrobić z łyżką cukru i odrobiną mleka, pozostawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać jajka , cukier, mleko i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto, gdy zacznie odstawać od ręki, dodawać po trochu roztopione i ostudzone masło oraz olejek. Dobrze wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wykonanie kremu: mleko zagotować z cukrem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody, wlać , mieszając, do mleka i zagotować, dodać migdały, wymieszać i ostudzić.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować kremem i zwinąć. Ułożyć w przyszykowanej formie z kominkiem, skleić brzegi i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Posmarować białkiem i piec 40 minut w 180 stopniach.

Uwagi:

Ciasto: mąka - 3 szklanki cukier - 0,5 szklanki masło - 100g jajka - 2 sztuki drożdże - 50g mleko - 1 szklanka olejek rumowy - kilka kropel Krem: mleko - 2 szklanki cukier - 0,5 szklanki mąka ziemniaczana - 3 łyżki mielone migdały - 150g

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER