Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Piernik wileński

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka żytnia 3 szklanek
miód 0.75 szklanek
jajko 3 sztuk
cukier 0.5 szklanek
rum 3 łyżek stołowych
przyprawa do piernika 1 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
rodzynki 50 gramów
orzechy leśne 50 gramów
mąka pszenna 1 łyżek stołowych
sól według uznania

Wykonanie:

Jajka zmiksować z cukrem, miodem i rumem. Dodać mąkę wymieszaną z przyprawą i proszkiem oraz szczyptą soli. Dobrze wymieszać i wyrobić ciasto. Dodać wymoczone i oprószone mąką pszenną rodzynki oraz posiekane orzechy i wymieszać. Ciasto przełożyć do wąskiej, podłużnej formy, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok.60 minut w 180 stopniach

Uwagi:

Piernik najlepiej smakuje kilka dni po upieczeniu.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER