Użytkowników online: 22
kulinaria
« Powrót  

Pączki z ziemniakami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 50
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
dżem 500 gramów
wódka 40 mililitrów
cukier waniliowy 20 gramów
cukier 5 łyżek stołowych
masło roślinne 250 gramów
drożdże 100 gramów
ziemniak 1000 gramów
mąka pszenna 800 gramów
olej 1 litrów

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować, odcedzić i podusić tłuczkiem, razem z masłem. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać do ziemniaków, dodać mąkę, alkohol i resztę cukru. Dobrze wyrobić ciasto. Formować pączki z nadzieniem wielkości piłeczki. Układać na ściereczce, pozostawić na 5 minut do wyrośnięcia. Smażyć z obu stron w głębokim oleju. Gdy ostygną i ociekną z tłuszczu, posypać cukrem pudrem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Becia

Data: 2010-03-03

Tak, Tibi, rozcierając drożdże z cukrem uzyska się płyn. A żeby uzyskać rozczyn drożdżowy, to należy drożdże rozetrzeć z cukrem, mlekiem, no i można dodać odrobinę mąki, odstawić w ciepłe miejsce, aby rozczyn urósł (ok.15-25 minut).

Autor: Tibi

Data: 2010-02-11

To drożdże z cukrem na tyle się rozpuszczą że można je wlać? Z reguły ciepłe mleko się dodaje lub wodę.

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER