Użytkowników online: 14
kulinaria
« Powrót  

Zrazy zawijane

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 5
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
wołowina bez kości 1 kilogramów
ogórek kiszony 2 sztuk
słonina 100 gramów
cebula 2 sztuk
grzyby suszone 2 sztuk
musztarda 1 łyżek stołowych
oliwa 1 łyżek stołowych
mąka 1 łyżek stołowych
tłuszcz według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania

Wykonanie:

Mięso umyć i osuszyć, pokroić w poprzek włókien na plastry grubości 1,5 - 2cm.
Rozbić starannie tłuczkiem z obu stron, dodać do smaku sól i pieprz, lekko skropić oliwą z oliwek.
Cebulę, ogórki i słoninę pokroić w kostkę, wymieszać z musztardą.
Nałożyć farsz na płaty mięsa,
zwinąć i obwiązać nitką.
Zrazy zrumienić na tłuszczu, przełożyć do rondla, dodać umyte grzyby, przyprawić, podlać wodą 1,5 szklanki, przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu, w miarę potrzeby dodając wody.
Miękkie zrazy wyjąć, usunąć nitki. Mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej wody, dodać do sosu, zagotować, włożyć zrazy.
Podawać z kaszą gryczaną na sypko i surówką

Uwagi:

Pyszne zrazy obowiązkowo podawane muszą być z kaszą gryczaną.
Podsmaża się ją na suchej patelni, a później wrzuca do garnka (szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody)
sól . Pysznie polecam!!!

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER