Użytkowników online: 14
kulinaria
« Powrót  

Nalewka aroniowa

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 15 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
wanilia w laskach 1 sztuk
kardamon 3 sztuk
spirytus 0.5 litrów
wódka 1 litrów
cukier 500 gramów
aronia owoce 1 kilogramów

Wykonanie:

Owoce umyć zasypać cukrem, odstawić na kilka dni, co jakiś czas zamieszać.
Dodać wódkę i spirytus oraz kardamon i wanilie, odstawić na dwa tygodnie w ciepłe miejsce.
Zalać alkohol , przefiltrować, odstawić na 3 miesiące.

Uwagi:

Do nalewki aroniowej używamy kardamonu w nasionach. Zwykle robi się tą nalewkę we wrześniu, ale jeśli macie jeszcze w ogrodzie pomarszczona aronię , też można ja wykorzystać.
Nalewka ta obniża ciśnienie krwi.

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: TIMO

Data: 2008-09-08

właśnie o taką nalewkę mi chodziło w większości przepisach aronia jest gotowana w wodzie z liśćmi wiśni. Jak bym chciał zrobić nalewkę z kompotu to włśnie tak bym to robił, mnie zależy na naturalnym soku!!!!

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER