Użytkowników online: 14
kulinaria
« Powrót  

Nalewka cytrynowa (cytrynówka)

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 20 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
cytryna 4 sztuk
spirytus 1 litrów
cukier 300 gramów
woda 5 szklanek

Wykonanie:

Cytryny wyszorować wrzucić do słoja, zalać spirytusem , zamknąć, odstawić na dwa dni.
Z wody i cukru ugotować syrop, ostudzić.
Wymieszać z sokiem z cytryny i spirytusem, odstawić na miesiąc. Przefiltrować , rozlać do butelek.

Uwagi:

Nalewki na cytrusach mają orzeźwiający smak.
Można nimi wzmocnić herbatę .
Pomagają przy przeziębieniach i chorobach wątroby, a także przyspieszają przemianę materii.

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Marek

Data: 2009-12-04

Dziwny przepis. Cytryny wrzucamy do słoja - w całości ? Nieobrane ? Nieprzekrojone ?

Autor: Grzegorz

Data: 2009-02-25

Mozemy jeszcze wycisnac troszke pomarancza ale wtedy nie bedzie to juz cytrynowka tylko cytrusowka bedzie lepszy smak polecam :)

Autor: Grzegorz

Data: 2009-02-25

zamiast spirytusu moi drodzy mozemy uzyc np. absolventa smak bedzie delikatniejszy oraz niebedzie czuc %

Autor: tomek hronowski

Data: 2007-12-21

Zamiast cukru kochani, morzemy uzyc miodzik, bedzie jeszcze lepsza. wesolych i zdrowiutkich swiat zycy Tomek z californi

Autor: Karola

Data: 2007-12-06

Ja juz wcześniej robiłam bardzo podobna wersję nalewki. Super polecam.Rewelacja.

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER