Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Nalewka anyżowa (anyżówka)

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 10 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
anyż gwiazdkowaty 4 sztuk
sok cytrynowy 0.5 sztuk
goździk 1 sztuk
cukier 50 gramów
wódka 1 litrów
wanilia 1 sztuk

Wykonanie:

Składniki wsypać do szklanego słoja, zalać wódką zamknąć, odstawić na miesiąc w ciepłe miejsce, ci jakiś czas wstrząsać.
Przefiltrować, rozlać do butelek. Odstawić na co najmniej miesiąc.

Uwagi:

Do nalewki należy użyć wydrążonego miąższu z jednej laski wanilii. Do korzennej nalewki można też dodać cynamonu i kardamonu .
Przyprawy te nadają alkoholowi wyjątkowego smaku i aromatu.
Poprawiają też trawienie i działają lekko pobudzająco.

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Zero

Data: 2011-06-25

Ja próbowałem bez kardamonu i cynamonu i jest przepyszna :)

Autor: oltom

Data: 2010-09-02

Czy miąższ z laski wanilii wyskrobuje się "na sucho" z takiej wysuszonej wanilii, czy trzeba ją jakoś wcześniej namoczyć, albo zagotować ?

Autor: Rysy89

Data: 2010-05-03

Wódki wódki, w innym wypadku wg tego przepisu nie dałoby rady tego pić. Można użyć spirytusu, ale trzeba go rozcieńczyć do roztworu 45%. Jeśli używasz spirytusu 95%, to na 1 litr spirytusu przypada 1111ml wody (spirytus : woda = 45 : 50)

Autor: padme

Data: 2010-01-21

Na pewno wódki, nie spirytusu?

Autor: dzynek

Data: 2009-05-07

Przepis wyglada na ciekawy, tylko w jakich proporcjach mozna dodać cynamonu i kardamonu zeby nie zepsuć nalewki.

Autor: Ewelosa

Data: 2008-12-11

Takie nalewki są super podczas jesieni i zimy :)

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER