Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Kebab

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 45 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 5
Składnik składniki Logo Ilość Czego
Cynamon według uznania
kminek według uznania
pieprz jamajski według uznania
pieprz Cayenne według uznania
papryka ostra według uznania
pieprz turecki według uznania
tymianek według uznania
czosnek 1 sztuk
przecier pomidorowy 2 łyżek stołowych
oliwa z oliwek 0.75 mililitrów
sól według uznania
pomidor koktajlowy według uznania
baranina bez kości 1 kilogramów

Wykonanie:

Mięso umyć, wykroić błonki i chrząstki, a następnie pokroić w kostkę o boku około 1,5 - 2cm. Wszystkie przyprawy zmieszać ze sobą, posypać nimi mięso, dodać oliwę z oliwek, czosnek, przecier pomidorowy, oraz sól, a następnie wszystko dokładnie wymieszać tak, by mięso dokładnie pokryło się marynatą. Odstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny, ale najlepiej na całą noc. Następnie mięso nabijać na szpady do kebabu, lub ewentualnie, na patyczki do szaszłyków. Pomiędzy kawałki mięsa można nabijać pomidorki koktajlowe. Piec na grillu węglowym, elektrycznym, lub ułożone na blaszce na najwyższym poziomie piekarnika elektrycznego (wyposażonego w opiekacz), tuż pod spiralą grill’a, pozostawiając uchylone drzwiczki. Co parę minut, należy zmieniać stronę przewracając mięso. Cykl pieczenia to mniej więcej 4 razy po 5 min, z każdej strony. Ewentualnie można również spróbować zrobić kebab na patelni.

Smacznego!!!

Uwagi:

Jedną glówkę czosnku wyciskamy w wyciskarce .

Kebab można przygotować z innego mięsa, wówczas nie będzie on jednak tak tradycyjny jak barani kebab turecki.


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: macik

Data: 2010-06-04

wszystko znajdziecie w groszku

Autor: ariel

Data: 2010-02-02

cos mega wypasnego mniam

Autor: Seba

Data: 2009-12-12

Napewno smaczne.Ja sprubuje zrobić z wieprzowiny:}!!!

Autor: Asiunia

Data: 2009-06-10

Bardzo dobre :)

Autor: Ewa Gianluca

Data: 2009-04-23

WSPANIALE

Autor: Scully16

Data: 2009-04-13

Super przepis :)

Autor: Ewelosa

Data: 2008-12-11

Masz odemnie piątkę za ten przepis.

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER