Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Ciasto z bakaliami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
drożdże 5 dekagramów
żółtko 6 sztuk
mleko 0.75 szklanek
masło 10 dekagramów
cukier 10 dekagramów
aromat waniliowy według uznania
sól 1 dekagramów
bakalia 25 gramów
tłuszcz według uznania

Wykonanie:

W rondelku stopi masło.
Z rozkruszonych drożdży, ciepłego mleka ,łyżki cukru i łyżki mąki przygotować
rozczyn.
Odstawić w ciepłe miejsce.
żółtka utrzeć z cukrem, olejkiem zapachowym i solą .
Do przesianej mąki wlać utarte żółtka, wyrośnięty rozczyn i wymieszać z częścią mąki.
Zagnieść ciasto z pozostałą mąką i, wciąż zagniatając, powoli wlewać roztopiony letni
tłuszcz.
Wyrabiać ciasto, aż zacznie odstawać od ręki i ścianek naczynia.
Pozostawić do wyrośnięcia.
Następnie rozwałkować na stolnicy foremny prostokąt, którego krótszy bok będzie
równy długości formy.
Posypać placek bakaliami i zwinąć wzdłuż krótszego boku.
Umieścić ciasto w wysmarowanej tłuszczem podłużnej formie i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wypełni całą blachę , posmarować je rozmąconym jajem i posypać
posiekanymi orzechami.
Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec 30 - 40 minut w temperaturze 180 -
190oC.
Gdyby wierzch zbyt szybko się rumienił , foremkę przykry folią aluminiową .

Uwagi:

posiekane bakalie: rodzynek, fig, daktyli, orzechów


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER