Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Babka petersburska

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 70 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 6
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 14 dekagramów
jajko 18 sztuk
drożdże 3.5 dekagramów
migdały 2 dekagramów
masło 20 dekagramów
cukier 0.75 dekagramów
śmietana 2 szklanek
mleko 0.33 szklanek
skórka z cytryny według uznania
sól według uznania
cukier puder 20 dekagramów
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
sorbet cytrynowy według uznania

Wykonanie:

Do utartego masła porcjami dodawać żółtka ubite z cukrem na pianę i nadal ucierając
włożyć skórkę cytrynową , drobno posiekane migdały, wlać rozpuszczone w ciepłym
mleku drożdże, śmietanę , wsypać mąkę .
Dodać pianę z białek ubitą ze szczyptą soli, ostrożnie wymieszać .
Ciasto wyłożyć do wysmarowanych masłem lub margaryną form, wypełniając je do 1/3
wysokości.
Przykryć czystą ściereczką i postawić w ciepłym miejscu.
Gdy ciasto zwiększy swoją objętość o 2/3, wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec
około godziny.
Cukier puder utrzeć z sokami na gęstą gładką masę , dodać skórkę pomarańczową i
takim lukrem polać ostudzoną babkę .

Uwagi:

ciasto:

mąka, jaja,drożdże,migdały, masło, szklanka cukru,szklanka śmietany, szklanka mleka,
skórka otarta z cytryny ,sól

lukier:
20 dag cukru pudru
1,5 łyżki soku z pomarańczy
łyżka soku z cytryny
2łyżki drobno posiekanej skórki pomarańczowej


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER