Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Babka drożdżowa parzona

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 70 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 7
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 25 dekagramów
żółtko 5 sztuk
cukier 0.5 szklanek
mleko 0.5 szklanek
drożdże 3 dekagramów
rodzynki 5 dekagramów
spirytus 1 łyżek stołowych
aromat rumowy według uznania
cukier puder 10 dekagramów
sok z cytryny 0.5 sztuk
sorbet cytrynowy według uznania

Wykonanie:

Masło zagotować z mlekiem.
Wsypać mąkę, energicznie wymiesza ciasto.
Wystudzić .
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżkę mąki i zostawić na kilka minut w ciepłym
miejscu.
Do zaparzonego ciasta dodawać po jednym żółtku, ciągle ucierając.
Na koniec doda drożdże, reszt cukru, rodzynki, kilka kropel esencji i spirytus.
Ciasto dobrze wyrobi , odstawi do wyrośnięcia na 20 - 25 minut, po czym znów
wyrobi i jeszcze raz zostawi do wyrośnięcia.
Wy o y do formy wysmarowanej tłuszczem, odczekać aż podrośnie, i wstawi do
piekarnika nagrzanego do temperatury 160 - 170oC.
Upiec na złoty kolor.
Cukier po czy z sokiem, doda y k przegotowanej letniej wody i uciera oko o 20
minut.
Gotową babkę oblać lukrem, ozdobić skórką pomarańczową .


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER