Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Żurek

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 25 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 6
Składnik składniki Logo Ilość Czego
grzyby suszone 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
ziele angielskie według uznania
pieprz ziarnisty według uznania
liście laurowe 1 sztuk
kiełbasa białą 60 dekagramów
zakwas na żur 2 szklanek
majeranek według uznania
sól według uznania
jajko na twardo 4 sztuk

Wykonanie:

Kiełbasę układamy na spodzie rondla, zalewamy 6 szklankami wody, dodajemy przyprawy, grzybek i ząbki czosnku. Wstawiamy na mały ogień, gdy zacznie wrzeć gotujemy na małym ogniu 15 minut. Wyjmujemy kiełbasę, a wywar cedzimy, doprowadzamy do zagotowania, cały czas mieszając łączymy z zakwasem. Zagotowujemy i gotujemy kilka minut. Przyprawiamy majerankiem, dodajemy pokrojona w krążki kiełbasę, cząstki ugotowanych jajek, oraz posiekany grzybek.

Uwagi:

grzyby suszone : jeden dorodny kapelusz


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Scully16

Data: 2009-04-13

Dobry też na Wielkanoc

Autor: ibeata

Data: 2008-12-11

w sam raz na wigilie

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER