Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Tłuszcze typu trans tylko w fast foodach

Opis:

Czy szkodliwe tłuszcze typu trans znajdują się tylko w żywności fast food?


 Nie! Oczyszczanie i przetwarzanie olejów roślinnych może zmienić właściwości tłuszczów wielonienasyconych. Przykładem jest wytwarzanie margaryny, w trakcie, którego olej roślinny przechodzi przez proces zwany utwardzaniem (uwodornieniem). Chociaż tłuszcz pozostaje dalej nienasycony, nasz organizm nie może go jednak wykorzystać, a co gorsza, blokowana jest jego zdolność do wykorzystania innych związków wielonienasyconych. Tłuszcze te znajdują się w większości margaryn, więc także należy ich unikać. Wiele produktów żywnościowych również zawiera tłuszcze trans, dlatego także należy ich unikać. Do tego rodzaj u produktów należą różnego rodzaju herbatniki, krakersy, ciastka i inne wypieki cukiernicze. Należy dokładnie czytać informacje na opakowaniu produktów, aby ustalić ich skład pod tym kątem.

 

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników:
Ilość ocen: 0

Wykonanie:


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER