Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

czy substancje wzmacniające smak i naturalne barw

Opis:

 Czy substancje wzmacniające smak i naturalne barwniki są szkodliwe dla zdrowia?


 Jeśli chodzi o naturalne barwniki - to ich szkodliwość nie została jeszcze w żaden sposób udowodniona. Inaczej ma się sprawa z substancjami wzmacniającymi smak. W przyrodzie występują naturalne substancje, które powodują, że potrawy dobierają lepszego smaku. Większość tych substancji poprawiających smak, które są używane w przemyśle przetwórczym, nie ma jednak nic wspólnego z substancjami występującymi w naturze. Są to sztucznie wytworzone związki, które mają za zadanie spowodować przywiązanie i uzależnienie człowieka od danej potrawy. Do takich substancji zaliczany jest kontrowersyjny glutaminian sodu. Pomimo tego, że opinie, co do jego szkodliwości są dwojakie, jedno jest pewne - uzależnia!


 

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 3

Wykonanie:


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER