Użytkowników online: 14
kulinaria
« Powrót  

Bakłażany po grecku

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 3
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
bakłażan 800 gramów
oliwa 0.5 szklanek
mąka 3 łyżek stołowych
koncentrat pomidorowy 3 łyżek stołowych
rodzynki 30 gramów
seler według uznania
marchew 1 sztuk
pietruszka według uznania
cebula 1 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
cukier według uznania
papryka mielona według uznania
sok z cytryny według uznania

Wykonanie:

Bakłażany umyć, ściąć czubki od strony szypułki, obrać, pokrajać w półplasterki, posypać solą i pozostawić na 1 godzinę. Następnie odsączyć na sicie, posypać pieprzem i mąką, podsmażyć na oliwie, wyjąć na talerz. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę lub w paseczki, podsmażyć na pozostałej oliwie. Podlać lekko wodą i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, opłukane rodzynki oraz bakłażany, doprawić.

Uwagi:

Zamiast soku z cytryny mozna użyć kwasek cytrynowy.


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER