Użytkowników online: 14
kulinaria
« Powrót  

Bakłażany nadziewane ryżem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 1
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
bakłażan 8 sztuk
grzyby suszone 40 gramów
cebula 2 sztuk
olej 5.5 łyżek stołowych
natka pietruszki 1 sztuk
śmietana 0.5 szklanek
ryż 100 gramów
żółtko 2 sztuk
ser żółty twardy 50 gramów
sól według uznania
pieprz według uznania
sok z cytryny według uznania

Wykonanie:

Bakłażany umyć, ściąć czubki od strony szypułki, obrać, przekrajać wzdłuż na połówki, wydrążyć środki specjalną łyżeczką, posypać przyprawami i skropić sokiem z cytryny. Grzyby opłukać namoczyć i ugotować z dodatkiem pokrajanej cebuli. Ryż opłukać, zalać dużą ilością wrzącej osolonej wody, ugotować, przelać ciepłą wodą, odsączyć. Drugą cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, połączyć z ryżem, posiekanymi grzybami i posiekaną natką pietruszki oraz żółtkami, doprawić, napełnić bakłażany, polać olejem, upiec lub dusić do miękkości. Pod koniec pieczenia skrapiać śmietaną oraz posypać startym serem.


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER