Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Kolendra siewna coriandrum sativum

Opis:

Jednoroczna roślina uprawiana powszechnie w krajach śródziemnomorskich, której ojczyzną są: Indie, Iran i Azja Mniejsza. Obecnie często sieje się ją w Polsce. Owoce kolendry są prastarą przyprawą, znaną już starożytnym Egipcjanom i Żydom. Świeże ziele - chociaż posiada dość nieprzyjemny "pluskwiany" zapach - jest ulubioną jarzyną na Wschodzie. Stosowana jest najczęściej jako tradycyjna przyprawa do zapraw i marynat. Używa się jej także przy wypiekaniu pierników. Jako lek kolendra działa źółciopędnie i przeciwskurczowo, ułatwia trawienie ciężkostrawnych pokarmów. Stosuje się ją w mieszankach ziołowych, nie tylko leczniczych.
Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3

Wykonanie:


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER