Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Jałowiec pospolity juniperus communis

Opis:

Krzew iglasty, o krótkich szydłowatych liściach i czarnych owocach - jagodach. Występuje powszechnie w Europie zarówno w miejscach otwartych, jak i w lasach, nie rośnie tylko na terenach stepowych oraz gruntach podmokłych. Nazwa jego wskazuje na skromne wymagania, porasta bowiem grunty jałowe i rośnie po pioniersku nawet na wydmach piaszczystych. Stąd też zapewne staropolskie przysłowie: "Gdzie rośnie jałowiec, dziewanna, nie pytaj, czy posag ma panna". Uprawa jałowca jest zbyteczna ze względu na powszechność jego występowania. Głównymi jego dostawcami są: południowa Francja, Węgry i Włochy, produkujące najlepszy towar. Nibyjagody jałowca są znane powszechnie jako przyprawa do sosów, przy czym po utłuczeniu są wydajniejsze w smaku. Używa się ich szeroko przy kiszeniu kapusty i produkcji octu ziołowego. Jałowiec działa pobudzająco na wydzielanie żółci i ma właściwości moczopędne
Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 3

Wykonanie:


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER