Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Gałka muszkatułowa

Opis:

Jedna z najstarszych przypraw roślinnych, wysoko ceniona i szeroko stosowana w staroegipskiej kuchni. Handlowali nią Fenicjanie, Persowie i Arabowie, potem Portugalczycy, którzy odkryli drzewka muszkatołowe na Molukkach. Gałka muszkatołowa jest ziarnem mięsistego owocu, w sprzedaży znajduje się pod postacią wysuszonego "na kamień" orzecha, powleczonego cieniutką warstwą wapna. Jako przyprawa odgrywa dużą rolę przy wypieku wszelkiego rodzaju pierników i ciast "korzennych", doprawianiu czekolady. Jest bardzo popularna w potrawach narodów afrykańskich i jeżeli ktoś przyrządza dania w stylu tamtej kuchni, musi o tym bezwzględnie pamiętać. Szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej znakomicie podnosi smak szpinaku, beszamelu i innych białych sosów. Dodaje się też ją do rosołów, leniwych pierożków, pasztetów. Stosowana jest często do przyprawiania puree z ziemniaków i sałatek owocowych. Zmielona gałka muszkatołowa bardzo szybko wietrzeje, dlatego należy ją ucierać (na małej tareczce) tuż przed użyciem
Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 2

Wykonanie:


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: polka

Data: 2009-11-22

czy wy wiecie ze galka muszkatulowa jest silnie trujaca i nie powinno sie jej spozywac?

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER