Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Estragon

Opis:

Roślina wieloletnia, uprawiana w ogrodach, jak również na balkonach i w doniczkach. Ojczyzną estragonu jest środkowa i północna Azja oraz Ameryka Północna. W Europie uprawia się go od X wieku. Znane są dwie odmiany estragonu: niemiecka, nazywana też francuską, o silniejszym zapachu i bardziej delikatnym pokroju rośliny oraz rosyjska, bardzo bujna, o zapachu słabszym. ?Bądź pełen nadziei, że lepszy zeń ocet niż siedmiu złodziei" - staropolskie przysłowie wskazuje konkretne zastosowanie estragonu, ale nie jest ono jedyną możliwością. Bardzo szeroko używa się go w kuchni rosyjskiej, litewskiej, gruzińskiej i francuskiej. Szczególnie we Francji jest bardzo ceniony jako dodatek do wykwintnych luksusowych potraw, i u nas dawna dobra kuchnia posługiwała się octem i musztardą estragonową. Obecnie używa się świeżych listków, które mogą byó zrywane przez cały rok, a następnie drobno posiekane i dodane do zielonych sałat oraz surówek z pomidorów i ogórków. Jest to również doskonały dodatek do twarogu oraz pierożków z białego sera pod warunkiem, że nie podaje się ich na słodko. Bardzo smaczne są jaja na twardo posypane posiekanym estragonem. Podstawowym jednak warunkiem stosowania przyprawy jest używanie jej na surowo lub do potraw, które gotuje się lub smaży bardzo krótko; w innym przypadku estragon traci cały swój delikatny aromat. Dlatego też rzadziej używa się go po ususzeniu. Występuje w tej postaci jako składnik niektórych kompozycji ziołowych, np. przyprawy do pikantnych sosów. Najczęściej aromatyzuje się estragonem ocet lub zalewy przy kwaszeniu ogórków. W bardzo prosty sposób można przyrządzić aromatyczną przyprawę do sałatek; wystarczy włożyć gałązkę świeżego estragonu do butelki octu i zamknąć szczelnie, a po kilku dobach będzie gotowa do użytku. Estragon działa lekko pobudzająco na wydzielanie soków żołądkowych i przyspiesza trawienie. Według ludowych gawęd litewskich potrawy przyprawione estragonem miały przyspieszać zaręczyny.
Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3

Wykonanie:


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER