Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Kminek carum carvi

Opis:

Popularna roślina dwuletnia, rosnąca na przydrożach, miedzach i łąkach. Jest też masowo uprawiana. Kminek uważa się za najstarszą przyprawę świata. Jego nasiona znaleziono w grobowcach faraonów, wzmianki o nim zawierają średniowieczne zielniki i księgi medyczne. Przyprawę kuchenną stanowią nasiona mające kształt małego sierpa, o charakterystycznym zapachu korzennym, dość silnym. Smak ich jest także korzenny, cierpki i lekko palący. Kminek zdobył sobie popularność jako zdrowotna przyprawa do pieczywa, białych i żółtych serów oraz kwaszonej kapusty. Można nim doprawiać zupy i sosy, nie toleruje jednak dodatku innych przypraw, oprócz soli i pieprzu. Pobudza apetyt, sprzyja trawieniu i wzmacnia żołądek. W krajach północnych napar kminku pije się w charakterze herbaty
Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3

Wykonanie:


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER