Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Koper ogrodowy anethum graveolens

Opis:

Roślina z rodziny baldaszkowatych, pochodząca ze Wschodu i uprawiana w całej Europie. Spotyka się też koper często w stanie zdziczałym. Smak jego jest korzenny, słodkawy, nieco szczypiący, zapach - aromatyczny. Jako przyprawę stosuje się zarówno świeże pędy, jak i całą roślinę razem z dojrzałymi owocami. Rozdrobnione młode pędy, tzw. zielony koperek, są ulubionym zdrowotnym i smakowym dodatkiem do zup, gotowanych ziemniaków, chłodników, faszerowanych jaj. Dość powszechnie znany jest sos koperkowy. Bez dodatku całych roślin kopru nie sposób sobie wyobrazić kwaszonych ogórków. Owoców kopru używa się też jako przyprawy do sałat, zup i sosów jako dodatku do kiszenia kapusty i marynat. Przechowywać można koper silnie zasolony i mocno upchany w szczelnie zamykanych słoikach. Jako lek stosuje się napar z owoców, mający działanie uspokajające i uśmierzające przy bólach lub skurczach żołądka oraz przy kolce. Reguluje pracę żołądka i jelit.
Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 3

Wykonanie:


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER