Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Seler apium graveolens

Opis:

Znany powszechnie jako jeden ze składników włoszczyzny, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni i jako warzywo, i jako przyprawa. Jest rodzimą rośliną Europy. Dzięki aromatycznemu, słodkawemu, przyjemnemu smakowi był znany i stosowany szeroko przez starożytnych Rzymian, a i w obecnych czasach nie stracił nic ze swej popularności. Znane są dwie odmiany botaniczne selerów: korzeniowy, o dużych bulwach i naciowy, o zielonych, pachnących liściach. W obrębie tych odmian wyhodowano szereg odmian uprawnych. Świeżo siekanych liści selerów można używać również zamiast pietruszki. Selery działają pobudzająco na apetyt i uaktywniają działalność nerek. W wielu krajach sok wyciśnięty z tych warzyw ma zastoswanie przy kuracjach odchudzających.
Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1

Wykonanie:


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER