Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Szczaw zwyczajny rumex acetosa

Opis:

Znana bylina występująca w stanie dzikim na łąkach, bywa też chętnie uprawiana w ogrodach. W Polsce - bardzo popularna i lubiana. Liście szczawiu mają przyjemny kwaśny smak i do gotowania zupy szczawiowej nikogo nie trzeba zachęcać. O wiele mniej natomiast znane są jako przyprawa do innych dań. Można dodawać szczaw do szpinaku, jeżeli ktoś uważa go za jarzynę mdłą, drobno siekanymi listkami posypywać chleb z masłem lub grzanki, przyprawiać zieloną sałatę, zupy i sosy ziołowe. Powinien też być stosowany do zielonych kompozycji przyprawowych. Szczaw działa pobudzająco na apetyt, nie należy go jednak jadać zbyt często, gdyż zawiera kwas szczawiowy szkodliwy w większych ilościach dla zdrowia.
Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1

Wykonanie:


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER