Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Hyzop lekarski hysopus officinalis

Opis:

Roślina, inaczej zwana izopem lub józefkiem, jest krzewinką, o wysokości 40-50 cm u nasady zdrewniałą. Kwiaty ma czerwonawe lub ciemnoniebieskie i często uprawia się go jako roślinę ozdobną w ogródkach. Jest wybitnie miododajny. Ojczyzną hyzopu są kraje południowej i środkowej Europy, gdzie występuje na kamienistych, żwirowatych i bogatych w wapń górzystych stokach. W Polsce udaje się dobrze w całym kraju, gdyż należy do roślin o stosunkowo małych wymaganiach. Można go uprawiać w ogródku, na balkonie, a nawet w doniczce. Jako przyprawa jest u nas bardzo mało znany, natomiast na zachodzie Europy, zwłaszcza na południu Francji, we Włoszech i w Hiszpanii stosuje się go dość szeroko. Hyzop ma ostry, charakterystyczny gorzkawocierpki smak i silnie kamforowy zapach, toteż dodaje się go (świeży lub suszony) do potraw tzw. mdłych, np. do zupy ziemniaczanej lub fasolowej, do pasztetów, twarogu. Stosuje go się też w kosmetyce. Jako lek wchodzi w skład aromatycznych mieszanek ziołowych, stosowanych przy nieżytach oskrzeli i jelit oraz kamicy nerkowej.
Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 2

Wykonanie:


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER