Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Gorczyca czarna brassica nigra

Opis:

Jednoroczna roślina z rodziny krzyżowych, zwana także kapustą gorczycą. Pochodzi prawdopodobnie z południowowschodniego rejonu Morza Śródziemnego, ale uprawiana jest niemal w całej Europie, Azji, Ameryce i Afryce. W Polsce spotyka się ją często w stanie zdziczałym. Inną podobną rośliną dostarczającą surowca kulinarnego i zielarskiego jest gorczyca sarepska (Brassica juncea) o nieco większych nasionach. Nasion używa się po ususzeniu wówczas nie mają one zapachu i smak ich jest początkowo oleisty, a później ostry, palący. Służą jako główny surowiec przy produkcji musztardy. W lecznictwie gorczyca jest stosowana w postaci okładów, jako środek rozgrzewający skórę w miejscach obolałych.
Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 2

Wykonanie:


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER