Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Gorczyca biała sinapis alba

Opis:

Roślina jednoroczna, pokryta gęstym owłosieniem, z żółtymi kwiatami, pochodząca z obszaru śródziemnomorskiego. Obecnie uprawia się ją na całym świecie. Surowcem kulinarnym, jak i leczniczym, są kuliste jasnożółte nasiona, bezwonne, których smak po rozgryzieniu początkowo łagodny, oleisty przechodzi następnie w ostry, gryzący. Zawierają olej, białka, śluz oraz olejek gorczyczny. Gorczyca służy przede wszystkim jako przyprawa do marynat warzywnych, np. z ogórków. Jest też podstawowym surowcem do produkcji musztardy. W lecznictwie stosuje się ją w postaci wyciągów na zimno, podobnie jak nasiona lnu, jako środek śluzowy w katarach żołądka i kiszek
Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3

Wykonanie:


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER