Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Chmiel humulus - lupulus

Opis:

Polska nazwa, jak i łacińskie humulus, pochodzi podobno od słowiańskiego słowa chmele. Przydomek lupulus (od łacińskiego słowa lupus - wilk) znamionuje potęgę działania tej rośliny. Chmiel pospolity rośnie dziko. Drogą hodowli powstało z niego wiele odmian uprawowych. Roślina ta lubi gleby tłuste i położenie pochyłe ku południowi, co osłania ją od ostrych wiatrów. Znana od najdawniejszych czasów, uprawiana była w Niemczech i Francji już od VIII wieku. Chmiel stosowany jest przede wszystkim do przyprawiania piwa i niektórych napojów (przede wszystkim kwasów) orzeźwiających. Należy do aromatycznych środków kojących, nasennych, obniża pobudliwość, poprawia trawienie.
Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 3

Wykonanie:


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER