Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Anyż pimpinella anisum

Opis:

Jednoroczna roślina, inaczej zwana też biedrzeńcem lub anyżkiem, jest jedną z przypraw najbardziej znanych i to od tysięcy lat. Używali jej już starożytni Chińczycy i Indowie, u Greków wspomniał o niej Pitagoras. Pochodzi z krajów o klimacie gorącym i suchym. W Polsce uprawa anyżu nie zawsze się udaje, jednak sieje go się w ogrodach. W kuchni używa się suszonych owoców i świeżych listków, jako dodatku do sałatek, surówek, świeżych mieszanek ziołowych oraz przy kiszeniu ogórków. Owoce anyżu są poszukiwaną przyprawą aromatyczną do pierników, kruchych ciastek oraz do niektórych zup i sosów, do szpinaku i kapusty czerwonej, a więc prawie do wszystkich potraw, do których używa się gałki muszkatołowej. Anyż dodany w niewielkiej ilości do powideł śliwkowych i przetworów z dyni bardzo uszlachetnia i podnosi ich smak. Podobnie wsypuje się go do kompotów z jabłek, zup owocowych, legumin z ryżu i wszelkich napojów rozgrzewających. Ma także szerokie zastosowanie w medycynie. Działa lekko wykrztuśnie oraz pobudzająco na apetyt.
Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 5

Wykonanie:


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER