Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Kruszyna pospolita

Opis:

Wykorzystuje się zarówno sproszkowaną korę, jak i owoce kruszyny. Napar z tej rośliny pobudza funkcje jelita grubego, działając przeczyszczająco. Zwiększa także wytważanie żółci. Świeża kruszyna jest trująca, swe toksyczne właściwości traci dopiero podczas procesu suszenia. Mimo to, lepiej stosować ją rozważnie.

Przyrządzanie: Łyżkę kory (lub pół łyżki owoców) zalej szklanką wody i gotuj przez 15 minut. Następnie odcedź i pij najwyrzej 2 razy dziennie 1 - 2 łyżki naparu z owoców lub po pół szklanki płynu uzyskanego z kory.

 

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników:
Ilość ocen: 0

Wykonanie:


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER