Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Dieta anty-zaparciowa

Opis:

Dieta antyzaparciowa - ma na celu regulację defekacji bez uciekania się do środków farmakologicznych. Dieta ta zawiera zwiększoną ilość nie trawionych w przewodzie pokarmowym człowieka "błonnika" polisacharydów roślinnych (błonnika, pektyn, gum, hemicelulozy, ligniny). Dzienna dawka w diecie zdrowego człowieka powinno zawierać około 40g tych związków. Dieta (antyzaparciowa) charakteryzuje się zwiększoną ilością tych substancji (50-70g dziennie). Oprócz stosowania tej diety w zaparciach stosuje się ją także w profilaktyce zespołu jelita drażliwego, powstawania uchyłków jelita grubego i raka jelita grubego, zapobieganiu rozwojowi miażdżycy, kamicy żółciowej, cukrzycy i otyłości powodowanej przez przejadanie się pokarmami wysokokalorycznymi, pozbawionymi składników bogato resztkowych. 
Jedną z głównych przyczyn rozwoju metabolicznych chorób cywilizacyjnych jest żywienie się pokarmami wysoko oczyszczonymi. Natomiast polisacharydy roślinne dostarczane z pokarmem, stanowiąc masę wypełniającą w przewodzie pokarmowym, zwiększają ilość wody w treści jelitowej, wchłaniają kancerogeny powstające w jelicie grubym z rozkładu kwasów żółciowych i przyspieszają ich wydalanie. Błonnik zmniejsza również stężenie cholesterolu, trójglicerydów i glukozy.  

Produkty zalecane w diecie: 
Mleko odtłuszczone świeże i zsiadłe, kefir i jogurt, 
Chudy twaróg i biały ser, 
Białka jajek, żółtka tylko w ograniczonych ilościach, 
Mięso chude: cielęcina, wołowina, konina, królik, kurczaki, indyk, gołąb 
Dorsz, karmazyn, sandacz, szczupak, lin, leszcz, karaś, 
Chuda szynka i polędwica, mięso w galarecie, 
Chuda śmietana, oleje roślinne: słonecznikowe, rzepakowe, sojowe, oliwa - w ograniczonych ilościach, 
Ziemniaki gotowane i pieczone, puree, 
Wszystkie warzywa i owoce, 
Powidła, cukier, syropy, dżemy, galaretki, landrynki, dropsy, miód, 
Liście laurowe, ziele angielskie, wanilia, cynamon, sól, sok z cytryny, 
Odtłuszczone mleko, maślanka, serwatka, napary z ziół, słaba herbata, słaba kawa zbożowa, 
Masło w ograniczonych ilościach, twaróg i ser z odtłuszczonego mleka, 
Zupy na wywarach z włoszczyzny, jarzynowe, krupniki, mleczne, owocowe, 
Potrawy mięsne duszone, smażone bez tłuszczu, 
Surówki, soki, gotowane warzywa, 
Desery owocowe, kompoty, galaretki, budynie.  

Produkty zabronione w diecie: 
Pieczywa o małej zawartości błonnika, świeże: jasne, pszenne, chleb razowy na miodzie, 
Mąka pszenna wysokiego przemiału, kukurydziana, ziemniaczana, 
Mleko tłuste, kefir, jogurt, 
Inne sery, 
Duże ilości żółtek, 
Baranina, wieprzowina, podroby, dziczyzna, kaczki, gęsi, tłuste ryby, 
Pasztety, tłuste wędliny, 
Masło solone, 
Tłusta śmietana, 
Frytki, smażone, placki ziemniaczane, 
Słodycze, alkohol, czekolada, pralinki, cukierki, ciastka, konfitury, 
Alkohol, kakao, płynna czekolada, mocna kawa i herbata, 
Zupy na tłustych wywarach, 
Potrawy smażone, pieczone, 
Torty, kremy cukiernicze, bita śmietana, lody, ciastka, kisiele.  


 

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 2

Wykonanie:


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER