Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Dieta anty-cukrzycowa

Opis:


Dieta anty-cukrzycowa powinna być jak najbardziej zbliżona do żywienia człowieka zdrowego. Zasadnicza modyfikacja polega na znacznym ograniczeniu łatwo przyswajalnych węglowodanów (indeks glikemiczny), w tym przede wszystkim słodyczy i przetworów zawierających znaczny dodatek cukru. Ogranicza się również tłuszcze, natomiast zwiększa się ilość białka w porównaniu do żywienia człowieka zdrowego. W żywieniu bardzo ważna jest kontrola ilości i jakości spożywanych potraw oraz rozłożenie ich na okres całego dnia. W szczególności dotyczy to węglowodanów. Chorzy na cukrzycę nie mogą jednorazowo spożywać dużych ilości pokarmów, ani za długo przebywać na czczo. Dzienna ilość posiłków powinna być jednakowa, a także powinny być one spożywane w jednakowych porach. 


Produkty zalecane w diecie: 
Każde pieczywo, ale część dziennej diety w postaci chleba razowego, 
2% mleko, mleko w proszku odtłuszczone, ser biały twarogowy (chudy), 
Mięso, drób, ryby - nietłuste, 
Wędliny tylko chude: kiełbasa szynkowa wołowa lub wieprzowa, szynka, polędwica, 
Masło w ograniczonej ilości, 
Cukier w bardzo ograniczonej ilości lub całkowita eliminacja, 
Olej rzepakowy, sojowy, słonecznikowy, oliwa, masła roślinne, wysokogatunkowa margaryna, majonez domowy. 
 
Produkty zabronione w diecie: 
Mleko pełne, mleko w proszku pełne, ser biały tłusty, ser żółty i topiony, 
Żółtko jaja, 
Mięso, ryby, drób tłusty, wątroba, mózg, nerki, 
Wędliny wieprzowe tłuste, pasztety, 
Masło w przeciętnych lub dużych ilościach, śmietana, 
Margaryna (poza wymienionymi jako dozwolone), smalec, słonina, łój wołowy i barani, 
Cukier, wszystkie wyroby i przetwory z cukrem, miód.  


 

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 1

Wykonanie:


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Krzysztof

Data: 2011-01-30

Unikanie miesa (patrz wyzej - produkty zabronione w diecie cukrzycowej) jest troche nieporozumieniem. Mieso dostarcza bialka i tryptofanu; mozna je zastapic fasola, ale ta skolei jest propducentem wzdec i gazow Ser bialy tlusty zawiera wprawdzie tluszcz, ale jednoczesnie ma wlasciwosci regenerujace miazsz watroby. Unikanie jajaek (w tym zwlaszcza zoltek) jest takze przesada zwazywszy na odzywcze wlasciowsci tychze. Generalnie musimy pamietac o maksymalnym ograniczeniu weglowodanow, natomiast produkty bialkowe wysoce energetyczne i nieco nienasyconych tluszczow sa w organizmie potrzebne.

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER