Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Sernik koperkowy

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 2
czas(z pieczeniem/smażeniem): 25 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ser twarogowy 0.5 kilogramów
jajko 4 sztuk
margaryna 1 łyżek stołowych
koper siekany 6 łyżek stołowych
bułka tarta 10 dekagramów
sól według uznania
olej według uznania

Wykonanie:

Jaja umyć, osuszyć, oddzielić białka. Ser zemleć w maszynce. Żaroodporne naczynie lekko posmarować masłem (margaryną), posypać tartą bułką. Resztę masła (margaryny) utrzeć w misce, dodając w trakcie ucierania po sztuce żółtka. Nie przestając ucierać, dodawać stopniowo zmielony ser. Przygotowaną w ten sposób masę wymieszać z koperkiem, dodać nieco tartej bułki, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z białek ubić pianę, sztywną pianą osolić i ubijać jeszcze chwilę, następnie połączyć z przygotowaną masą serową, dodając jednocześnie jeszcze trochę tartej bułki. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia, wyrównać powierzchnię, skropić olejem(oliwą), wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, upiec, lekko rumieniąc na jasnozłoty kolor. Wyłożyć na półmisek. Podawać z dodatkiem ziemniaków, sosu grzybowego i surówek.


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER