Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Banany w cieście

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 15 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 15 dekagramów
wino białe wytrawne 6 łyżek stołowych
białko 2 sztuk
sól według uznania
banan 4 sztuk
sok z cytryny 2 łyżek deserowych
cukier puder 2 łyżek deserowych
cukier 2 łyżek deserowych
Cynamon 1 łyżek deserowych
olej według uznania

Wykonanie:

Mąkę wsypać do miski i wymieszać z winem, 6 łyżkami wody i 1 łyżką oleju. Białka ubić z solą na sztywną pianę i dodać do ciasta. Odstawić ciasto pod przykryciem na 30 minut. W garnku rozgrzać olej. Piekarnik nagrzać do temp. 50 st. Banany obrać, przekroić wzdłuż i jeszcze raz w poprzek. Skropić je sokiem cytrynowym i posypać cukrem pudrem. Kawałki bananów nabijać na widelec, zanurzać w cieście i wkładać po 2-3 kawałki do gorącego oleju. Smażyć na złoty kolor. Usmażone banany osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, przełożyć na talerz i przechowywać w piekarniku do czasu, aż wszystkie banany zostaną usmażone. Ciepłe posypać cynamonem.


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: pawlo1404

Data: 2008-12-12

Quote: "uwaga! można się uzależnić" na szczęście odbyło się bez odwyku 8D

Autor: kucharzyk

Data: 2007-01-07

wyśmienite, uwaga! można się uzależnić!:)

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER