Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Kokosowe banany

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 35 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
banan 4 sztuk
wiórki kokosowe 10 dekagramów
cytryna 1 sztuk
cukier 1 łyżek stołowych
mleko 1 szklanek
lody owocowe 4 sztuk
liscie mięty według uznania

Wykonanie:

Wiórki kokosowe (2 łyżki odłożyć) zalać mlekiem, gotować na małym ogniu przez 20 minut. Odstawić pod przykryciem do ostygnięcia, po czym odcedzić na sitku, dokładnie wygniatając wiórki łyżką. Mleczko zebrać do osobnego naczynia. 1 1 szklanki wody wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Banany obrać, włożyć do wrzącego syropu, gotować jeszcze 5 minut. Odstawić do ostygnięcia. Odłożone wiórki uprażyć, mieszając na suchej patelni. Banany ostrożnie wyjąć z syropu, ułożyć na talerzykach. Polać mleczkiem kokosowym, posypać prażonymi wiórkami. Każdą porcję udekorować kulką lodów i listkami mięty lub melisy. Pozostałe mleczko podać w sosjerce.

Uwagi:

4 kulki lodów owocowych
kilka listków mięty albo melisy


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER