Użytkowników online: 7
kulinaria
« Powrót  

Królik duszony z mleku

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 40 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
comber z królika 80 dekagramów
mleko 1 szklanek
sól według uznania
pieprz według uznania
pomidor 20 dekagramów
bazylia 4 łyżek stołowych
gałka muszkatołowa według uznania
szałwia 0.5 łyżek stołowych

Wykonanie:

Mięso królika umyć, osuszyć, pokrajać na porcje usuwając kości, które będzie można wykorzystać na wywar do zupy. Porcje mięsa zbić tłuczkiem a następnie lekko obrumienić na patelni z powłoką typu teflon. Osolić, przełożyć do rondla przesypując rozkruszoną szałwią i rozmarynem i oprószając pieprzem. Dusić pod przykryciem, stopniowo podlewając mlekiem (po 1/2 szklanki). Pomidory umyć. Mrożone od razu obrać ze skórki, świeże przed ubraniem sparzyć wrzącą wodą. Pokrajać drobno. Gdy mięso królika zmięknie, a mleko niemal całkowicie odparuje, oprószyć gałką muszkatołową, dodać pomidory. Dusić, aż pomidory się rozgotują i utworzą sos. Sprawdzić smak, ewentualnie przyprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na ogrzany półmisek, posypać posiekanymi listkami roślin przyprawowych. Podawać z dodatkiem ziemniaków purée (1-11/2 łyżki na porcję) i z surówką z porów.

Uwagi:

1/2 łyżki szałwii z rozmarynem, 4 łyżki umytych, drobno posiekanych listków bazylii z estragonem

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER