Użytkowników online: 21
kulinaria
« Powrót  

Baranina madras

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 5
czas(z pieczeniem/smażeniem): 50 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 6
Składnik składniki Logo Ilość Czego
baranina bez kości 0.5 kilogramów
masło ghee 5 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
gatam 2 łyżek deserowych
chili 2 łyżek deserowych
kardamon 3 sztuk
imbir 0.5 łyżek deserowych
sól 1 łyżek deserowych
sok z cytryny 0.5 sztuk
ocet 1 łyżek deserowych

Wykonanie:

1. W garnku ze szczelnym przykryciem rozgrzać masło lub olej, szybko obsmażyć mięso, przełożyć na talerz.2. Włożyć do garnka cebulę wraz z garam masła i chlli, smażyć na średnim ogniu przez 4 min., stale mieszając.3. Włożyć mięso i pastę pomidorową, kardamon, imbir, wymieszać, i dusićpod przykryciem na małym ogniu przez 30 min., od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby podlać wodą, sos jednak powinien być gęsty.4. Dodać sól, sok z cytryny, rabarbaru lub ocet, dusić jeszcze przez 15 min., aż mięso będzie miękkie. I5. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub indyjskimi chlebami (NAN lub CHAPPATI i RAITĄProporcje dla 4-5 osób

Uwagi:

baranina pokrojona w plastry, sklarowane masło ghee lub olej, cebula drobno posiekana, gatam (masło), kardamony (dowolnie), sok z połówki cytryny lub 3 łyżeczki soku z rabarbaru

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Floress

Data: 2009-01-02

fajne

Autor: madzia2544

Data: 2008-01-30

Ta potrawa jest pyszna i do tego dietetyczna. Polecam;)

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER