Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Baranina duszona z jogurtem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 5
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 8
Składnik składniki Logo Ilość Czego
baranina bez kości 0.5 kilogramów
sól 1.5 łyżek deserowych
jogurt naturalny 1.5 szklanek
cebula 2 sztuk
masło 0.5 szklanek
imbir 2 łyżek deserowych
czosnek 4 ząbki
pieprz 0.25 łyżek deserowych
woda 1 szklanek
papryka ostra 1.5 łyżek deserowych
kminek 0.5 łyżek deserowych
pasta pomidorowa 4 łyżek stołowych

Wykonanie:

1. Mięso wymieszać z solą i jogurtem, wstawić pod przykryciem do lodówki na 24 godziny.
2. Cebulę smażyć na średnim ogniu, w rondlu z rozgrzanym masłem lub olejem, aż nabierze ciemnozłotego koloru. Nie dopuścić do przypalenia !
3. Do cebuli dodać imbir, czosnek i wodę, gotować na małym ogniu przez 10 min.
4. Dodać pozostałe przyprawy, gotować na małym ogniu przez 10 min.
5. Włożyć pastę pomidorową i gotować następne 5 min.
6. Dodać mięso z jogurtem i dusić około 1 1/2 godz., aż będzie miękkie.
7: Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub chlebkami indyjskimi NAN i RAITĄ
Proporcje dla 4-5 osób

Uwagi:

baranina pokrojona w grubą kostkę (może być też wołowina), jogurt lub zsiadłe pełnotłuste mleko, cebula pokrojona w plasterki, sklarowane masło ghee lub olej, 1/4 szklanki posiekanego korzenia imbiru lub 2 łyżeczki imbiru w proszku


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Floress

Data: 2009-01-02

fajne

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER