Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Szczupakowe kluseczki w sosie koperkowym

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 2
czas(z pieczeniem/smażeniem): 25 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
filet szczupaka 400 gramów
chleb tostowy 4 sztuk
śmietana 400 gramów
sok z cytryny 1 sztuk
sól według uznania
pieprz Cayenne według uznania
gałka muszkatołowa sproszkowana według uznania
jajko 1 sztuk
cebula 0.5 sztuk
liście laurowe 1 sztuk
goździk 1 sztuk
wino białe wytrawne 250 mililitrów
pieprz ziarnisty 6 sztuk
masło 100 gramów
mąka 4 łyżek stołowych
żółtko 1 sztuk
koperek 1 sztuk

Wykonanie:

Filet ze szczupaka przepuścić przez maszynkę do mięsa. Obkroić chleb tostowy i namoczyć miąższ w ok. 6 łyżkach śmietany. Mięso szczupaka zmiksować z solą, namoczonym chlebem i jajkiem, dodając po trochu resztę śmietany. Gotową masę przetrzeć przez sito. Doprawić pieprzem cayenne, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Cebulę naszpikować listkiem laurowym i goździkiem. Zagotować ¾ l wody i białe wino. Dodać cebulę, ziarenka pieprzu i małą łyżeczkę soli. Umyć i odsączyć koper. Oddzielić natkę od łodyg. Łodygi wrzucić do przygotowanego wrzątku a liście drobno posiekać. Za pomocą dużej łyżki formować z farszu kluski wielkości jajka i wkładać je do wrzątku. Zredukować ogień i gotować ok. 12 minut. Kluski wyjąć z wody. Wywar odparować do ½ l. rozpuścić w naczyniu masło (40 g) na sos, zasmażyć na nim mąkę i całość zalać wywarem. Gotować ok. 5 minut, ciągle mieszając. Dodać śmietanę i odparować całość do 2/3. Przetrzeć przez sito, dodać żółtko i masło w płatkach, wszystko dokładnie wymieszać. Nie gotować długo sosu, bo żółtko się zetnie! Dodać posiekany koperek i całość przyprawić solą, pieprzem cayenne i sokiem z cytryny. Kluseczki podawać z sosem.

Uwagi:

4 kromki chleba tostowego

Sos koperkowy:
40 g masła
4 duże łyżki mąki
200 g śmietany
1 żółtko
60 g zimnego masła
sól
pieprz cayenne
sok z ½ cytryny
1 duży pęczek koperku


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER