Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Wiedeński strudel z wiśniami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 65 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 5
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
olej 1 łyżek deserowych
żółtko 1 sztuk
sól według uznania
tłuszcz według uznania
cukier 1 szklanek
cukier puder według uznania
wiśnia 500 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
rum 2 łyżek stołowych
żelfix 4 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowych

Wykonanie:

Mąkę zagnieść z żółtkiem i solą, dodając tyle letniej wody, aby powstało gładkie ciasto. Posmarować je olejem i ułożyć pod nagrzanym rondlem na posypanej mąką serwecie. Po 15 minutach ciasto rozwałkować, a następnie rozciągnąć rękami we wszytkich kierunkach. Odstawić do przesuszenia. Wiśnie umyć, wydrylować. Smażyć z cukrem i cukrem waniliowym 8 minut. Wymieszać z żelfixem, schłodzić. Wlać rum. Płat ciasta posmarować połową roztopionego masła. Nałożyć nadzienie. Ciasto za pomocą serwety zwinąć jak roladę. Posmarować resztą masła. Piec 50 minut w temp. 200 st. Posypać cukrem pudrem.


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER