Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Tort sachera

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 50 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
czekolada gorzka 350 gramów
jajko 11 sztuk
masło 125 gramów
cukier puder 140 gramów
mąka 125 gramów
bułka tarta według uznania
cukier waniliowy 150 gramów
śmietana słodka 1 szklanek
marmolada morelowa według uznania

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st. Dwie okrągłe tortownice nasmarować masłem i wysypać tartą bułką. Przygotować ciasto. Na parze rozpuścić czekoladę. Ubić 10 żółtek, roztopić masło, połączyć składniki. 10 białek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier puder i dalej ubijać. Piana początkowo lekko opadnie, ale potem w miarę ubijania będzie robiła się sztywna. Do czekolady z żółtkami i masłem przesiać mąkę, potem dodać pianę, delikatnie wymieszać, podzielić ciasto na pół, włożyć w dwie przygotować formy, upiec. Do glazury roztopić czekoladę, połączyć ze śmietaną i cukrem waniliowym, gotować 5 minut, odstawić, dodać jajko, bardzo dokładnie wymieszać, gotować dalej 4 minuty. Upieczony krążek ciasta posmarować marmoladą, przykryć drugim, wierzch i boki polać glazurą, po 30 minutach zastygnie i będzie lśniąca.

Uwagi:

Glazura:
150 g gorzkiej czekolady
150 g cukru waniliowego
1 szklanka słodkiej śmietanki
1 jajko
marmolada morelowa


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: l

Data: 2010-06-05

głupota !!!!

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER