Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Strudel z jabłkami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 45 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 250 gramów
woda 0.5 szklanek
jajko 1 sztuk
oliwa 1 łyżek stołowych
ocet winny 1 łyżek deserowych
sól według uznania
jabłko 4 sztuk
rodzynki 100 gramów
Cynamon 1 łyżek deserowych

Wykonanie:

Przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, wlać ciepłą wodę z dobrze rozbełtanym jajkiem, oliwą, octem winnym i szczyptą soli. Starannie wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Ciasto uformować w kulę, posmarować stopionym masłem, przykryć wygrzanym ręcznikiem i pozostawić na 30 minut. Stolnicę oprószyć mąką, położyć ciasto i rozwałkować je zaczynając od środka. Posmarować roztopionym letnim tłuszczem i bardzo powoli wyciągać wierzchem dłoni posypanych mąką. Ciasto powinno być cienkie. 2/3 powierzchni wyciągniętego w prostokąt ciasta posmarować stopionym masłem, pokryć przyrumienioną na maśle i ostudzoną tartą bułką. Na bułkę nałożyć cienko poszatkowane jabłka wymieszane z cukrem, cynamonem i rodzynkami. Pozostałą część ciasta posmarować masłem. Strudel zwijać od strony posypanej jabłkami, zagiąć końce i wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem, zawinięciem do spodu. Wierzch strudla posmarować stopionym masłem. Piec ok. 35 minut w gorącym piekarniku. Posypać cukrem pudrem i podawać ciepły.


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: martunia0704

Data: 2009-04-30

Pycha!

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER