Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Klops po wiedeńsku

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 50 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
bułka czerstwa 1 sztuk
cebula 2 łyżek deserowych
czosnek 2 ząbki
mięso mielone 500 gramów
wątróbka wieprzowa 150 gramów
jajka 2 sztuk
sól 1 łyżek deserowych
pieprz według uznania
papryka słodka 1 łyżek deserowych
musztarda 1 łyżek deserowych
boczek 100 gramów
rosół wołowy 0.25 litrów
mąka ziemniaczana 1 łyżek deserowych
śmietana 0.15 litrów

Wykonanie:

Wątróbkę obrać z błon, posiekać. Bułkę namoczyć. Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.  Mielone mięso wymieszać z odciśniętą bułką, cebulą, czosnkiem, musztardą, jajkami, wątróbką, przyprawami. Uformować podłużny klops. Połowę plasterków boczku położyć na dnie brytfanny, ułożyć na nich klops, przykryć z wierzchu pozostałymi plastrami. Klops piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 st., podlewać kilka razy rosołem. Upieczone mięso wyjąć z brytfanny, postawić w ciepłym miejscu. Sos z pieczenia przelać do garnka, rozprowadzić pozostałym rosołem i niewielką ilością wody, podgrzać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać ze śmietaną, zagęścić sos, zagotować. Podawać w sosjerce razem z pokrojonymi w grube plastry klopsem.

Uwagi:

rosół wołowy z kostki, mieszane mięso mielone, boczek tłusty w plastrach


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER