Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Pularda w estragonowym sosie

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 45 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
pularda 1200 gramów
estragon 4 sztuk
cebula 1 sztuk
oliwa z oliwek 3 łyżek stołowych
pomidor 2 sztuk
ocet sherry 1 łyżek stołowych
wywar z drobiu 250 mililitrów
masło 50 gramów
sól według uznania
pieprz według uznania

Wykonanie:

Pulardę umyć, osączyć i natrzeć na zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem. Umyć estragon, otrzepać i oddzielić listki od gałązek. Cebule obrać i pokroić w duża kostkę, włożyć do wnętrza pulardy razem z gałązkami estragonu. Pulardę zaszyć kuchennymi nićmi. Połowę liści estragonu wsunąć od strony głowy pod skórę. W rondelku rozgrzać oliwę i obsmażyć na niej pulardę ze wszystkich stron. Przełożyć na bok i piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut. Położyć ją na plecach i piec jeszcze 20-25 minut. Od czasu do czasu polewać tłuszczem. Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Pozostałe listki estragonu drobno posiekać. Kiedy pularda jest upieczona ze wszystkich stron i ma zrumienioną skórkę, wyjąć ją z rondelka, położyć ją na talerzu i trzymać w cieple. Powstały z pieczenia tłuszcz wymieszać z octem sherry, cząstkami pomidorów i zagotować. Dodać estragon i jeszcze raz zagotować. Doprawić solą i pieprzem, połączyć z pokrojonym w kawałki masłem.

Uwagi:

4 gałązki estragonu, zimne masło


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER