Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Małże w białym winie

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 10 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
małża 1 kilogramów
cebula 2 sztuk
seler naciowy łodyga 1 sztuk
wino białe wytrawne 150 mililitrów
pieprz czarny według uznania
masło 30 gramów

Wykonanie:

Jeśli małże są bez muszli, rozmrozić je i opłukać w zimnej wodzie, jeśli są w muszlach odrzucić otwarte i uszkodzone, resztę starannie wyszorować i opłukać pod bieżącą wodą. Obrać i pokroić cebulę, seler posiekać. Do dużego garnka wrzucić małże, pokrojone warzywa, doprawić pieprzem i zalać białym winem. Przykryć garnek i gotować 5-7 minut. Małże są gotowe, gdy muszle się otworzą. Dodać masło i potrząsnąć garnkiem, aby dobrze się rozprowadziło. Podawać natychmiast po ugotowaniu, najlepiej w tym samym garnku.


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: me

Data: 2011-02-12

malze sie powinno wrzucic do gotujacego sie sosu na doslownie minute, sa gotowe jak sie otworza na 1 centymetr, oczywiscie jezeli sa swieze

Autor: mariojersey

Data: 2007-11-23

po co seler wiecej wina troszke czosnku i na koncu tlusta smietana lub ser roqfort

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER