Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Kaczka w pomarańczach

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 40 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kaczka 1 sztuk
pomarańcza 7 sztuk
masło 170 gramów
ocet winny 1 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
likier brzoskwiniowy 30 mililitrów
mąka ziemniaczana 1 łyżek deserowych
galaretka porzeczkowa 1 łyżek deserowych

Wykonanie:

Sprawioną, nasoloną i lekko natartą pieprzem kaczkę posypać wiórkami masła i upiec w brytfannie, polewając od czasu do czasu sosem powstałym podczas pieczenia. Obrać jedną pomarańczę, skórkę pokroić na bardzo drobne paseczki. macerować je w soku pomarańczowym z dodatkiem cukru i likieru. Z trzech pomarańczy wycisnąć sok. Gdy kaczka jest upieczona, zlać sos, doprawić sokiem, octem, likierem, dodać galaretkę, zagęścić mąką i zagotować. Kaczkę ułożyć na półmisku, przybrać paseczkami skórki pomarańczowej, polać częścią sosu, resztę wlać do sosjerki. Obrać pozostałe pomarańcze, pokroić w plastry i ułożyć dekoracyjnie wokół kaczki.

Uwagi:

1 łyżka octu winnego lub 2 łyżki octu z cytryny


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER