Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Bouillabaisse

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 50 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 6
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ryba 1.5 kilogramów
liść laurowy 2 sztuk
natka pietruszki według uznania
seler naciowy według uznania
pieprz ziarnisty 8 sztuk
tymianek według uznania
szafran według uznania
koperek według uznania
sól według uznania
olej 0.5 szklanek
marchew 4 sztuk
cebula 2 sztuk
por 2 sztuk
czosnek 9 ząbki
wino białe wytrawne 1 szklanek
pomidor 400 gramów
ziemniak 400 gramów
ocet winny 4 łyżek stołowych
żółtko 2 sztuk
sok z cytryny 0.5 sztuk
pietruszka 1 sztuk
bułka 1 sztuk

Wykonanie:

Ryby dokładnie umyć. W dużym rondlu zagotować 2 l wody, dodać oczyszczone i pokrojone ryby, 2 łyżki soli, pieprz, listki laurowe, pietruszkę, skórkę pomarańczy, tymianek, szafran i koperek. Gotować na małym ogniu przez 30 minut. Na rozgrzanym oleju poddusić pokrojoną cebulę, dodać posiekaną marchew, pory, 2 ząbki czosnku, dusić chwilę razem. Przełożyć do drugiego rondla, podlać winem, dorzucić pokrojone pomidory, dodać obrane i pokrojone w plasterki ziemniaki, gdy będą miękkie, ostudzić i wszystko zmiksować. Zawartość pierwszego rondla z rybą przecedzić, wyjąć rybę, zalać przecedzonym rosołem, dodać przygotowane filety innych ryb, gotować razem 10-15 minut. Można dodatkowo sporządzić sos: ocet winny i żółtka z dodatkiem posiekanego czosnku, soli i pieprzu zmiksować, dodając po trochę olej. Po wymieszaniu z warzywami podawać zupę z rybą, dodatkowo sos z obsmażonymi kromkami bułki.

Uwagi:

Sos:
4 łyżki octu winnego
2 żółtka
sok z ½ cytryny
olej
pieprz
1 pęczek pietruszki
pokrojona bułka


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: mr.famus

Data: 2010-10-31

To jest Polska zupa rybna, a nie Bouillabaisse. Żal

Autor: Beata

Data: 2010-10-13

To nie ma nic, ale to nic, wspolnego z bouillabaisse. A juz najgorszy to ten koperek, ktorego nikt nie zna na poludniu Francji skad pochodzi to przewspaniale i wykwintne danie (uzywa sie suszonych galazek dzikiego kopru wloskiego). Pomijam reszte, bo trzeba by bylo podac prawdziwy przepis.

Autor: Floress

Data: 2008-12-31

zbyt intensywne

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER