Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Bouchées de la reine

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 340 gramów
woda osolona 0.7 szklanek
masło 280 gramów
jajko 1 sztuk
pieczarka 350 gramów
trufle 100 gramów
mięso z kury 100 gramów
wino białe wytrawne 0.5 szklanek
bulion 1.5 szklanek
żółtko 1 sztuk
śmietana 0.5 szklanek

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, dolewać po trochu ¾ szklanki osolonej wody, posiekać nożem, zebrać ciasto w kulę i odłożyć na 2-3 godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkować w prostokąt grubości 1 cm, na środku ułożyć 250 g posiekanego masła. Ciasto złożyć w kopertę, przygnieść lekko wałkiem, uważając by masło nie wydostało się na zewnątrz. Rozwałkować i uformować prostokąt, złożyć na trzy części, ponownie rozwałkować, czynność powtarzać 3-4 razy. Ostatni rozwałkowany placek powinien mieć ok. 5 mm grubości. Szklanką wycinać krążki, na każdym w środku zaznaczyć (nie wycinać) mniejszy. Posmarować rozbełtanym jajkiem, piec w temp. 250 st. Przez 12-15 minut. Gotowe pozostawić do ostygnięcia, po czym bardzo ostrym nożem delikatnie ściąć zaznaczone mniejsze krążki, a środek ewentualnie trochę pogłębić wycinając skrawki ciasta. Przygotować nadzienie: mięso z kury ugotować w bulionie, obrać ewentualnie z kości i białe mięso pokroić w małą kosteczkę. W tym czasie namoczyć oczyszczone i pokrojone trufle w winie. Pieczarki umyć i obrać, każdą pokroić na 4 części i usmażyć na maśle. Następnie przygotować sos: z masła i mąki przyrządzić jasną zasmażkę, rozprowadzić bulionem z kury, doprawić żółtkiem i śmietaną. Całość dokładnie wymieszać. Mięso kury i grzyby wymieszać z sosem. Otrzymaną gęstą masą napełnić paszteciki.

Uwagi:

Nadzienie i sos:
350 g pieczarek
100 g trufli
100 g mięsa z kury
½ szklanki wytrawnego białego wina
30 g masła
40 g mąki
1 ½ szklanki bulionu
1 żółtko
½ szklanki śmietany


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: alfons

Data: 2011-04-14

bez komentarza kmpletnie mi nie wyszlo

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER