Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Babka savarin

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 6
Składnik składniki Logo Ilość Czego
masło 50 gramów
mąka 225 gramów
cukier 315 gramów
jajko 2 sztuk
drożdże 5 gramów
mleko 0.27 litrów
sól według uznania
woda 0.5 litrów
wanilia według uznania
żółtko 3 sztuk
rum 30 mililitrów

Wykonanie:

Masło roztopić. W salaterce do przesianej mąki dodać cukier, 1 jajko i szczyptę soli. Drożdże rozetrzeć z łyżką mleka, dodać do ciasta. Wbić drugie jajko i wyrabiać do momentu, gdy ciasto stanie się gładkie i elastyczne, dolać stopione masło. Wyrobić powtórnie. Przełożyć do formy o śr. 20-22 cm z otworem i pozostawić na 30 minut. Piec w temp. 200 st. 20-25 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w cieple na ok. 30 minut. W tym czasie przygotować syrop. Zagotować wodę z cukrem i wanilią. Nasączyć syropem ciasto. Ukręcić krem z żółtek i cukru dodając mleko i dosypując mąkę. Na koniec zagotować, wlać kieliszek rumu i dokładnie wymieszać. Kremem wypełnić otwór babki.

Uwagi:

Syrop: ½ l wody, 250 g cukru, kawałek laski wanilii

Krem: ¼ l mleka, 3 żółtka, 50 g cukru, 100 g mąki, 1 kieliszek rumu


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Floress

Data: 2008-12-31

fajne

Autor: agata17ko

Data: 2008-12-10

Pychota;)

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER