Użytkowników online: 14
kulinaria
« Powrót  

Zapiekany flan waniliowy

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 45 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 6
Składnik składniki Logo Ilość Czego
wanilia według uznania
karmel według uznania
Whisky 30 mililitrów
sok z pomarańczy 3 sztuk
żółtko 4 sztuk
Cynamon według uznania
mleko 0.5 litrów
jajko 3 sztuk
cukier 9 łyżek stołowych
masło 10 dekagramów
mąka 20 dekagramów

Wykonanie:

Mąkę zagnieść z masłem, cukrem, jajkiem i 4-5 łyżkami wody. Rozwałkować, włożyć do tortownicy. Piec 10 minut w temp. 180 st. Do przygotowania kremu należy zagotowac mleko z cynamonem oraz wanilią, przecedzić. Utrzeć na parze jajka, żółtka i cukier. Powoli wlewać gorące mleko, cały czas ucierając na parze. Gęsty krem rozsmarować na cieście, piec 30 minut w temp. 180 st. Ostudzić i wstawić do lodówki. Z cukru i 1/2 szklanki wody ugotować gęsty karmel. Rozsmarować go na kremie. Do soku z pomarańczy dodać cukier, ugotować gęsty sos, połączyć go z whisky i polać porcje deseru.

Uwagi:

Ciasto: 20 dag mąki, 10 dag masła, 2 łyżki cukru,1 jajko


Krem: 1/2 l mleka, kawałek cynamonu, rozkrojona laska wanilii, 2 jajka, 4 żółtka, 5 łyżek cukru


Sos: sok z 3 pomarańczy, 2 łyżki cukru, kieliszek whisky


Karmel:
10 dag cukru


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: ---

Data: 2007-11-24

mnimniusie polecam

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER